Iedereen gaat graag op vakantie en/of er even tussenuit. Maar wat kost een vakantie nou precies? Een handig middel om de kosten voor jouw vakantie te bepalen (en te beheren) is het vaststellen van jouw vakantiebudget. Hoeveel geld is er beschikbaar voor jouw vakantie? Vervolgens is het slim om te bedenken welke kosten je sowieso zult maken en automatisch uit jouw vakantiebudget moeten komen. Waar wil je naartoe? Ga je kamperen? Of ga je all-in naar Spanje? Ga je met je eigen auto of ga je vliegen? Wanneer ga je op vakantie? In het hoogseizoen of lekker rustig buiten de drukke tijden? Er komt eigenlijk best wel wat kijken bij het beramen van de kosten vakantie.
Een manier om jouw vakantie kosten te beramen is door een vakantiebudget op te stellen:
1. Bepaal hoeveel je totaal zou willen (kunnen) uitgeven aan jouw vakantie. Dit kan dus (een deel van) je vakantiegeld zijn of het spaarbedrag voor jouw reis/vakantie.
2. Gebruik de ene helft van het budget voor de vaste vakantiekosten (de kosten waar je niet omheen kunt) zoals:
* Accommodatie: hotel, camping, huisje;
* Reiskosten: benzinekosten, vlieg- en/of treintickets;
* Reisverzekering.
3. Deel de andere helft van het budget door het aantal dagen dat je op vakantie/reis gaat en dat is het bedrag dat je ongeveer per dag kunt uitgeven aan variabele kosten zoals: souvenirs, eten & drinken, museumbezoek, uitstapjes en andere activiteiten.
Hoeveel een vakantie kost is voor iedereen anders. Daarom is het slim om voor jezelf vast te stellen wat je wilt (of kunt) uitgeven aan jouw vakantie, voordat je gaat boeken of verder plannen. Voor iedere reis die je gaat maken zul je kosten maken: vooraf, tijdens en soms ook achteraf. Ongeacht of je kort of lang op vakantie gaat, in de winter, lente of zomer gaat of dat je vliegt of fietst, of waar je ook maar naartoe gaat. Je moet ergens slapen en je zult moeten eten en je zult er ook nog naartoe moeten reizen. Een goed reisverzekering is ook belangrijk. Als je met de auto gaat zul je bijvoorbeeld brandstof nodig hebben. Als je gaat skiën een skipas. Of misschien ga je een museum of natuurpark bezoeken waar je entree voor moet betalen. En wat dacht je van souvenirs?
De meeste Nederlanders ontvangen rond mei hun vakantiegeld, en dat bedrag wordt meestal gebruikt als vakantiebudget. Dit bedrag zou ook jouw budget kunnen zijn. Of misschien heb je gespaard voor een lange reis. Zorg dat je vooraf voor jezelf budgetteert wat je (ongeveer) beschikbaar hebt/wilt uitgeven aan jouw vakantie.
Stel jezelf de volgende vragen over de kosten vakantie en zoek uit wat het beste bij jou als persoon en je budget past:
* Wanneer ga (kun) je op vakantie? Winter? Zomer? Lente? Voor- of naseizoen?
* Waar wil je naartoe? Dichtbij? Ver weg? Europa? Ander werelddeel?
* Wat voor accommodatie wil je? Caravan of tent? Huisje huren of hotel? All-In?
* Hoe lang ga je op vakantie? Weekendje? Weekje? 3-4 weken of ga je maanden op reis?
* Welk vervoermiddel pak je? Je eigen fiets? Met de trein of bus? Boot? Of eigen auto? Vliegen? Cruise?
We zullen hieronder kort ingaan op de verschillende vragen.
Als je vanwege je werk, of de zomervakantie van je kinderen, ‘midden in de zomer’ op vakantie moet, dan heb je te maken met het hoogseizoen. In het hoogseizoen is het overal drukker, omdat jij niet de enige bent die dan op vakantie gaat. De kosten tijdens het hoogseizoen in de zomervakantie (maar ook de wintervakantie) zijn vaak hoger. Hotels en andere accommodatie zijn vaak duurder? Trein- en vliegtickets zijn duurder. De vaste lasten voor jouw vakantiebudget zullen tijdens een zomervakantie dan vaak ook een stuk hoger zijn dan in het voor- en naseizoen. Mocht je de kans hebben, kies dan voor een vakantie buiten het hoogseizoenen.
Dit is een principe dat veel mensen toepassen. De praktijk kan echter anders uitpakken. Ja, als je naar bijvoorbeeld Thailand of Mexico vliegt dan zijn de vast reiskosten hoog vanwege het vliegticket dat je moet kopen en hoe verder je vliegt, hoe hoger deze kosten vaak zijn. Maar ter plekke kunnen juist de andere vakantiekosten juist meevallen. Het kan zijn dat de accommodatie- en vervoerskosten een stuk lager zijn dan bijvoorbeeld op een warme bestemming in Europa. Dit is een factor waar je van tevoren ook naar zou kunnen kijken, voordat je je bestemming bepaalt. Misschien ligt een exotische vakantie veel dichter bij dan je ooit had gedacht.
Een belangrijk aspect van de vaste vakantie kosten is de accommodatie?
Camping
Ga je met je caravan of met de tent op pad, dan hoef je vaak alleen nog voor een kampeerplek op campings te zorgen. Bedenk vooraf hoeveel dat ongeveer gaat kosten. Met een camper kun je zelfs op parkeerplaatsen overnachten.
Huisje huren
Ga je een weekendje weg naar Centerparcs of een ander vakantieresort en huur je daar een vakantiehuisje? Deze vakantieparken hebben parken door heel Europa. Je kunt vooraf dus simpel uitzoeken naar welk park je wilt en wat de kosten voor het huisje huren zijn.
Resort of hotel
Veel goedkope reizen bieden All-In vakanties aan inclusief verblijf in een hotel of op een resort. Je kunt dit online uitzoeken en jouw goedkope vakantie boeken. Let wel goed op de voorwaarden en wat er inbegrepen is, en wat niet. Zo voorkom je teleurstellingen. Je kunt ook zelf je hotel regelen. Ook hiervoor geldt, check de voorwaarden voordat je een reservering maakt.
In Nederland zijn we bekend met het principe weekendje weg. Een weekendje weg is anders dan een vakantie naar het buitenland van 3-4 weken zomervakantie, of een lange reis, of overwinteren in Spanje, Portugal of Thailand. Jouw budget is dus ook afhankelijk van de lengte van jouw vakantie. Tijdens een langere reis kun je de vaste vakantiekosten uitsmeren over een langere periode.
Een belangrijke kostenpost voor jouw vakantie is het vervoermiddel dat je gebruikt op jouw vakantie.
Eigen auto
Pak je je eigen auto, dan is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat jouw auto tip-top in orde is, dat je goed verzekerd bent en dan zijn er natuurlijk ook nog de brandstofkosten.
Naast deze autokosten kan het zijn dat je ook nog extra kosten moet betalen voor bijvoorbeeld het gebruik van de autowegen in het buitenland. Een goed voorbeeld hiervan is het betalen van peage op de tolwegen in Frankrijk en de tolbadge Frankrijk. Of milieu vignets in Franse steden. Zoek vooraf goed uit hoe je naar jouw vakantiebestemming wilt rijden en bekijk online hoe je de peage kunt berekenen en evt. betalen. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor de tolwegen in Frankrijk, maar ook in ander landen.
Trein/bus
Neem je de trein? Dan is het slim om uit te zoeken of en waar je goedkope treinkaartjes kunt kopen. Er zijn vaak ook goedkope abonnementen beschikbaar in het buitenland. Voor jongeren zijn er specifieke treintourkaarten. Ouderen krijgen vaak ook korting. Reis je ’s nachts met de trein dan bespaar je een nachtje hotel, maar een bed in de trein kost ook geld. Maar je kunt ook kiezen voor een zitplaats in de trein. Ga je rondreizen dan kun je zoeken naar goedkope treinkaartjes enkele reis of combi-kaarten. Of misschien kun je de trein combineren met lang afstandsbusreizen? Er zijn diverse internationale busbedrijven die goedkope budget busreizen aanbieden.
Vliegen
Je kunt natuurlijk ook naar jouw vakantiebestemming vliegen. Tegenwoordig zijn er veel budget airlines. Let goed bij het boeken van vliegtickets op wat er is inbegrepen in het ticket. Vaak zul je extra kg bagage moeten bijboeken. Of maaltijden tijdens de vlucht. Verder heb je geen eigen vervoer op de plek van bestemming en zul je of een auto moeten huren of een taxi naar je accommodatie moeten regelen. Houd hier rekening mee bij de berekening van je vakantiebudget.
Ferry
Soms zul je een ferry moeten nemen om op jouw bestemming te komen. Er zijn diverse websites die een overzicht bieden van de diverse mogelijkheden en de globale kosten voor de ferry oversteek. Ben je lopend, met een fiets, motor of heb je een auto bij je, of een camper of caravan? Wil je een hut voor de overnachting? Dit alles is mede bepalend voor de vaste vakantie kosten.
Auto huren
Een auto auto huren op de plaats van bestemming geeft je alle vrijheid om te gaan en staan waar je maar wil tijdens je vakantie en je kunt mooie tochten ondernemen. Aan het huren van een auto zijn natuurlijk kosten verbonden zoals de huur, een verzekering en de brandstofkosten. Het is belangrijk dat je bij een betrouwbare autoverhuurder huurt. Let daar dus op bij je online research. Kijk naar reviews van de verschillende autoverhuurbedrijven. Een andere keuze die je moet maken bij het huren van een auto is de grootte van de auto. Dit kan enorm schelen in jouw vakantiekosten. Als je je auto ophaalt maak dan foto’s van de huurauto. Let op beschadigingen. Lees en bewaar je huurcontract goed. Kijk naar evt. aanvullende verzekeringen en de voorwaarden voor de bestuurder. Check de eindafrekening goed.
De wintervakantie of wintersportvakantie is natuurlijk heel speciaal, maar zeker niet goedkoop. Naast de reiskosten om er te komen en accommodatie e.d. zul je vaak ook een skipas moeten kopen en bijvoorbeeld ski’s of een snowboard moeten huren, als je deze niet zelf hebt. In Europa zijn er verschillende skigebieden en het is slim om vooraf te bekijken op internet wat bijvoorbeeld ‘skipas val thorens’ kost.
Alles kun je zelf regelen, maar je kunt ook je vakantie regelen via een (online) reisbureau. Er zijn vele verschillende zoektermen waar je op kunt zoeken zoals: goedkope single reizen, low budget vakantie, goedkope verre reizen, goedkope vakantie Canarische eilanden, All Inclusive vakantie, busreizen. Alles is bijna mogelijk.
Het afsluiten van een reisverzekering is verstandig omdat een ongeluk in een klein hoekje zit. Over het algemeen ben je qua zorg grotendeels (tot maximaal het Nederlandse tarief) verzekert via de verplichte Nederlandse zorgverzekering, maar niet voor meer dan dat bedrag. Ook niet voor diefstal of verlies van papieren, bagage of schade aan de accommodatie. De reisverzekering is dan de oplossing. Je kunt onder andere kiezen uit een eenmalige reisverzekering of een doorlopende reisverzekering. Of bijvoorbeeld een basisreisverzekering of een aanvullende reisverzekering. Ook deze informatie kun je online opzoeken en de verschillende reisverzekeringen vergelijken. Een doorlopende reisverzekering naast je normale zorgverzekering hoeft maar enkele euro’s per maand te kosten.
1. Stel je vakantiebudget op
Bereken hoeveel je kunt én wilt uitgeven. Bijvoorbeeld: je vakantiegeld plus wat je hebt gespaard voor je vakantie, plus de kosten die je uitspaart voor boodschappen die je niet uitgeeft tijdens je vakantie, minder water- en elektriciteitsverbruik of een krantabonnement dat tijdelijk onderbroken wordt tijdens je vakantie.
2. Is jouw vakantiebudget realistisch?
Zorg dat je je vakantie werkelijk kunt betalen. Wees niet te optimistisch. Zorg dat je het geld dat je gebudgetteerd hebt ook werkelijk kunt uitgeven. Voorkom dat je in de schulden komt en dat jouw droomvakantie uitloopt op een schuldsaneringstraject.
3. Houd overzicht over de gemaakte vakantiekosten
Pin vaste bedragen, en houd bij hoe vaak je pint. Bewaar de pinbonnen. Houd een overzicht door bijvoorbeeld excel bestandje te maken waarin je bijhoudt hoe vaak je hebt gepind en tegen welke koers. Hier kun je ook je uitgaven met je creditcard in verwerken (vermijd uitgaven met je creditcard). Check geregeld hoeveel geld je hebt besteed. Zo weet je precies hoe het er voor staat met jouw vakantie budget en of je misschien wat minder moet uitgeven. Of dat je wat extra ruimte hebt voor een leuke uitstapje of extra souvenirs.
Fijne vakantie!