Premie zorgverzekering

Iedereen die in Nederland woont of werkt dient een basiszorgverzekering (basispakket) af te sluiten. De premie zorgverzekering is onder andere afhankelijk van de keuze voor een vrijwillig eigen risico en een eventueel aanvullend pakket.

Basisverzekering
De Rijksoverheid bepaalt welke zorg er in het basispakket zit. De inhoud en de basispremie van het basispakket  wordt jaarlijks vastgesteld. Het basispakket bevat in het algemeen de medisch noodzakelijke zorg, zoals bijvoorbeeld bezoek aan een huisarts of verloskundige zorg. Iedereen met een basisverzekering heeft recht op deze zorg.

Eigen risico en aanvullend pakket
In 2022 is het verplichte (door de overheid vastgestelde) eigen risico € 385. In 2016 steeg het verplichte eigen risico voor het laatst: van €375 naar €385.

Naast dit (verplichte) eigen risico kun je kiezen voor een (vrijwillig) hoger eigen risico. Als je ervoor kiest je verplichte eigen risico te verhogen met een vrijwillig eigen risico, ontvang je premiekorting. De algemene regel is hoe hoger je eigen risico, hoe lager de maandpremie.

Eigen bijdrage
De overheid bepaalt echter ook voor welke zorg in het basispakket je een eigen bijdrage moet betalen. De eigen bijdrage staat helemaal los van het eigen risico. Dit betekent dat je voor bepaalde zorg standaard een bepaald bedrag, of percentage van de zorgkosten, zelf moet bijbetalen. Je eigen risico wordt niet verrekend met de kosten van de eigen bijdrage. Er geldt bijvoorbeeld een eigen bijdrage voor bepaalde medicijnen, kraamzorg, hoortoestellen, orthopedische schoenen en een kunstgebit.

Aanvullende zorgverzekering
Naast de basisverzekering kun je ook voor een aanvullend zorgpakket kiezen. Zorgverzekeraars bepalen de vergoedingen en de inhoud van deze aanvullende verzekeringen. Er zijn verschillende soorten pakketten, het is dus belangrijk dat je een goede afweging maakt welke zorgkosten je denkt te gaan maken en wat je dat zou kunnen gaan kosten.

Gebruik deze keuzehulp om er achter te komen wat je nodig denkt te hebben en welke zorgpremie je daarvoor betaalt.

Wettelijke regelingen

Gemeentes en waterschappen hebben regelingen voor de kwijtschelding van (een deel) van de zorgkosten. Je kunt bij jouw gemeente of waterschap vragen of jij daarvoor in aanmerking komt.

Als je zorgkosten hebt kun je deze mogelijk aftrekken bij de belastingaangifte. Misschien kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming in jouw zorgkosten. Hier vind je meer informatie over aftrek zorgkosten.

Je kunt misschien ook zorgtoeslag ontvangen. Voor meer informatie kun je bij de belastingdienst terecht. De hoogte van de zorgtoeslag is onder andere afhankelijk van je inkomen. De maximum zorgtoeslag per maand is in 2022:

Zonder toeslagpartner max. € 111
Met toeslagpartner € 212

Premie zorgverzekering en bewind

Wanneer je onder bewind staat dient jouw bewindvoerder jaarlijks het formulier Rekening en Verantwoording Bewindvoerder in te vullen en aan de Rechtbank voor te leggen. In het formulier R&V zal jouw bewindvoerder alle inkomsten en uitgaven moeten invullen. De premie zorgverzekering is één van de uitgavenposten die moet worden verantwoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.