Kostgeld

Kostgeld is een bijdrage in de huishoudkosten die je aan werkende kinderen die thuis wonen kunt vragen. Voor sommige ouders is dit iets vanzelfsprekends, en voor anderen is het een lastige zaak.

Hoeveel kostgeld kun je vragen?

Hoeveel kun je als ouder vragen aan je volwassen kind dat nog thuis woont als bijdrage in de huur en voor het eten?

Er is geen standaardbedrag voor kostgeld voor een inwonend kind. Elke situatie is anders, met verschillende personen, inkomens, lasten en verbruik. Om te beoordelen wat een redelijk bedrag is, kun je kijken naar het inkomen van jouw kind en welke kosten je wilt berekenen.

Hoeveel kostgeld voor mijn inwonend kind kan ik vragen?

Zijn daar normbedragen voor? Er is geen officieel normbedrag om de hoogte van kostgeld te bepalen. Online staat dat het gemiddelde bedrag dat Nederlandse ouders aan kostgeld aan hun kinderen vragen,  tussen de €200 en €500 per maand ligt.

Bedenk van te voren welke kosten je wilt meenemen, bijvoorbeeld:

  • Huur of hypotheek
  • Gas, water en licht
  • Heffingen van de gemeente
  • Telefoon, televisie en internet
  • Boodschappen
  • Abonnementen
  • Diensten, zoals de was en schoonmaak
  • Verzekeringen

Belangrijk: Zodra thuiswonende kinderen geld verdienen, stijgt het gezinsinkomen. Daardoor kunnen ouders hun recht op toeslagen verliezen. Bijvoorbeeld zorgtoeslag, bijstand of huurtoeslag.  Je kunt bij de Belastingdienst checken of je belasting moet betalen over het kostgeld.

Hoe bereken je het juiste bedrag?

Er zijn verschillende manieren om kostgeld te berekenen. Als u alle uitgaven bij elkaar hebt opgeteld, kan je:

  • Delen door het aantal personen in het huishouden
    Alle gezamenlijke kosten worden eerlijk verdeeld onder het aantal geldverdienende leden van het huishouden. Kostgeld voorbeeld: het huishouden bestaat uit een vader, moeder, en twee verdienende kinderen; dan betaalt iedereen 1/4 deel van het totaalbedrag.
  • Verdelen naar inkomen
    Wie het meest verdient, betaalt ook het meest. Dit heet ook wel meebetalen naar draagkracht. Je berekent welk percentage het kind bijdraagt aan het totaalinkomen van het gezin, en berekent dit percentage door naar de hoeveelheid die hij of zij moet meebetalen aan de overeengekomen kostenposten.
  • Verdelen naar verbruik
    Je kunt ook een verdeling maken op basis van het gebruik van de huishoudkosten. Kostgeld voorbeeld: Het kind gebruikt het internet dagelijks en intensief, maar de vaste telefoon nooit. Dan kun je je kind laten meebetalen aan het internet, maar dan bereken je de abonnementskosten van de vaste telefoon niet door.

Kostgeld en belastingaangifte

Veel mensen vragen zich af of je belasting moet betalen over het kostgeld dat je van je kind ontvangt.  In de meeste gevallen hoeft het kostgeld niet als inkomen te worden opgegeven bij je jaarlijkse belastingaangifte. Kostgeld valt onder ‘onkostenvergoeding’ en wordt niet beschouwd als loon voor een dienst of product. Het is dus anders dan huur, omdat je er geen winst op maakt. Het kan echter voorkomen dat de Belastingdienst vermoedt dat je winst maakt met het kostgeld. Dit is meestal niet het geval als je kostganger een familielid is. Voor specifieke vragen kun je contact opnemen met de Belastingdienst.

Heb je nog vragen of wil je je eigen ervaringen over kostgeld met ons delen? Laat dan een reactie achter.