Kostgeld

Kostgeld is een bijdrage in de huishoudkosten die je aan werkende kinderen die thuis wonen kunt vragen. Voor sommige ouders is dit iets vanzelfsprekends, en voor anderen is het een lastige zaak.

Hoeveel kostgeld kun je vragen?

Hoeveel kun je als ouder vragen aan je volwassen kind dat nog thuis woont als bijdrage in de huur en voor het eten?

Er is geen standaardbedrag voor kostgeld voor een inwonend kind. Elke situatie is anders, met verschillende personen, inkomens, lasten en verbruik. Om te beoordelen wat een redelijk bedrag is, kun je kijken naar het inkomen van jouw kind en welke kosten je wilt berekenen.

kostgeld inwonend kind
Hoeveel kostgeld voor mijn inwonend kind kan ik vragen?

Zijn daar normbedragen voor? Er is geen normbedrag om de hoogte van kostgeld te bepalen. Je kunt van tevoren bedenken welke kosten je wilt meenemen, bijvoorbeeld:

 • Huur of hypotheek
 • Gas, water en licht
 • Heffingen van de gemeente
 • Telefoon, televisie en internet
 • Boodschappen
 • Abonnementen
 • Diensten, zoals de was en schoonmaak

Belangrijk: Zodra thuiswonende kinderen geld verdienen, stijgt het gezinsinkomen. Daardoor kunnen ouders hun recht op toeslagen verliezen. Bijvoorbeeld zorgtoeslag, bijstand of huurtoeslag.  Je kunt bij de Belastingdienst checken of je belasting moet betalen over het kostgeld.

Hoe bereken je het juiste bedrag?

Er zijn verschillende manieren om kostgeld te berekenen. Als u alle uitgaven bij elkaar hebt opgeteld, kan je:

 • Delen door het aantal personen in het huishouden
  Alle gezamenlijke kosten worden eerlijk verdeeld onder het aantal geldverdienende leden van het huishouden. Kostgeld voorbeeld: het huishouden bestaat uit een vader, moeder, en twee verdienende kinderen; dan betaalt iedereen 1/4 deel van het totaalbedrag.
 • Verdelen naar inkomen
  Wie het meest verdient, betaalt ook het meest. Dit heet ook wel meebetalen naar draagkracht. Je berekent welk percentage het kind bijdraagt aan het totaalinkomen van het gezin, en berekent dit percentage door naar de hoeveelheid die hij of zij moet meebetalen aan de overeengekomen kostenposten.
 • Verdelen naar verbruik
  Je kunt ook een verdeling maken op basis van het gebruik van de huishoudkosten. Kostgeld voorbeeld: Het kind gebruikt het internet dagelijks en intensief, maar de vaste telefoon nooit. Dan kun je je kind laten meebetalen aan het internet, maar dan bereken je de abonnementskosten van de vaste telefoon niet door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.