De kosten van jouw inboedelverzekering brand kunnen uiteenlopen. Het hangt er van af wat er zoal verzekerd is. Vaak is een aansprakelijkheidverzekering inbegrepen in het pakket. Naast een aansprakelijkheidsverzekering sluiten mensen over het algemeen ook een woonverzekering af voor schade aan, in en rondom het huis. Een aparte inboedelverzekering brand (brandverzekering) voor je huis is inmiddels verleden tijd. Een woonverzekering bestaat uit een opstalverzekering/woonhuisverzekering (voor huiseigenaren), een inboedelverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering.
Woonhuisverzekering/Opstalverzekering
Met de woonhuisverzekering (ook wel opstalverzekering genoemd) verzeker je de schade aan je huis, bijvoorbeeld na brand, waterschade, storm of inbraak. De “opstal” is jouw woning en alles dat er aan je huis vastzit. Denk hierbij aan de muren, het dak, de badkamer, de leidingen en bijvoorbeeld de vaste parketvloer, maar ook een schuur of een schutting.
Verplichte woonhuisverzekering/opstalverzekering
Wanneer je een koopwoning met een hypotheek hebt, dan ben je verplicht (door de hypotheekverstrekker) om een opstalverzekering af te sluiten. Heb je een koopappartement, of woon je in een huurhuis, dan regelt over het algemeen de Vereniging van Eigenaren of de verhuurder de opstalverzekering en hoef je zelf geen opstalverzekering af te sluiten.
De premie van een opstal/woonhuisverzekering?
De hoogte van de premie van een opstalverzekering is onder andere afhankelijk van je woonplaats, het soort woning (vrijstaand, villa of rijtjeshuis?), de herbouwwaarde, de hoogte van je eigen risico, de bouwaard van je woning (hout, steen, pannendak, riet) en de onderhoudsstaat van je woning.
Inboedelverzekering Brand
Wat is een inboedelverzekering?
Met een inboedelverzekering verzeker je spullen in je huis zoals jouw meubels, de gordijnen, een zwevende parketvloer, maar ook waardevolle spullen zoals sieraden, je televisie, computer.
Inboedelverzekering ook voor spullen buitenshuis
Vaak vergoeden inboedelverzekeringen niet alleen schade binnenshuis, maar bijvoorbeeld ook de diefstal van bijvoorbeeld je tuinmeubelen, tuingereedschap, vlaggenstokken of wasgoed in de tuin of op het balkon. Zelfs huisdieren kunnen onder de inboedelverzekering vallen.
Ben je verplicht om een inboedelverzekering af te sluiten?
Je bent niet verplicht om een inboedelverzekering af te sluiten, maar het is wel slim.
Dekking inboedelverzekering
Met inboedelverzekering dek je schade aan spullen in huis die niet ‘aard- en nagelvast’ zitten. Onder de dekking van een inboedelverzekering valt over het algemeen schade door brand (ook schroeien en smelten), wateroverlast, blikseminslag, ontploffingsschade, inbraak, gewelddadige beroving, of stormschade (minimaal windkracht 7).
Kosten inboedelverzekering
De hoogte van de premie wordt berekend op grond van o.a. je woonplaats, de grootte van je woning, de waarde van de inboedel, gezinssamenstelling (aantal inwoners), maar ook de aanwezigheid van veiligheidssloten en andere anti-inbraakmaatregelen.
Kostbaarhedenverzekering
Met een inboedelverzekering verzeker je jouw spullen in huis. Echter, de inboedelverzekering dekt schade aan bijvoorbeeld jouw mooie camera of dure gitaar niet wanner je buitenshuis met deze spullen bent. Met een kostbaarhedenverzekering zijn jouw spullen ook buiten je huis verzekerd. De kostbaarhedenverzekering kun je over het algemeen uitsluitend afsluiten in combinatie met een inboedelverzekering.
Dekking kostbaarhedenverzekering
De kostbaarhedenverzekering dekt de zaken die je privé gebruikt en van jou zijn, binnen en buiten je huis. Er zijn een aantal categorieën en dat zijn zaken die vallen onder kunst en antiek, lijfsieraden en instrumenten. De dekking is vaak beperkt. Dus overweeg van te voren of het de moeite waard is.
Premie kostbaarhedenverzekering
De premie van de kostbaarhedenverzekering is met name afhankelijk van de waarde van het zaak(en) die je wil verzekeren. De dekking is vaak beperkt. Dus overweeg van te voren of het de moeite waard is.
Aansprakelijkheidsverzekering? (AVP)
Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?
Je sluit een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) af voor schade waar je volgens de wet aansprakelijk voor bent. Dit betreft schade die je toebrengt aan personen (letselschade) of de spullen van anderen waar jij verantwoordelijk voor bent (risicoaansprakelijkheid).
Hoe werkt een aansprakelijkheidsverzekering?
Je hebt per ongeluk jouw wasmachine niet goed afgesloten en je benedenbuurvrouw heeft hierdoor waterschade opgelopen. Of je loopt per ongeluk tegen een oude vaas van een antiekhandelaar.
Voor wie sluit je aansprakelijkheidsverzekering af?
Je kunt een aansprakelijkheidsverzekering voor jezelf afsluiten, maar ook voor je partner, je kinderen, jouw hond of kat of zelfs logés.
Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?
Niet alle schade valt onder de gewone aansprakelijkheidsverzekering. Schade veroorzaakt bij het rijden van een motorvoertuig vallen niet onder deze verzekering.
WA-verzekering
In Nederland ben je wettelijk verplicht om een wettelijke aansprakelijkheid (WA-verzekering) af te sluiten wanneer je motorvoertuig bezit. Heb je een auto maar geen WA-verzekering afgesloten, dan pleeg je een strafbaar feit. Een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering (AVP) hoef je echter niet verplicht af te sluiten.
Dekking aansprakelijkheidsverzekering
Een belangrijke voorwaarde voor dekking/uitkering is dat je aansprakelijk bent voor de te verhalen schade. Ben je verantwoordelijk? Dan zijn de schade, en de gevolgschaden (schades die mede het gevolg zijn van het incident), gedekt. Om gebruik te maken van jouw aansprakelijkheidsverzekering, dan dien je zelf een claim in te dienen.
Kosten aansprakelijkheidsverzekering (AVP)
De kosten van een aansprakelijkheidsverzekering zijn over het algemeen afhankelijk van de gezinssamenstelling (aantal verzekerden), je woonplaats en de hoogte van het verzekerde bedrag.
Algemene Kosten voor woonhuis-, inboedel- of aansprakelijkheidsverzekeringen
De kosten voor verzekeringen bestaan uit de premie, de eenmalige poliskosten, assurantiebelasting (21%, maar normaal gesproken al verrekend in de premie) en soms administratiekosten.
Zijn er normbedragen voor woonhuis-, inboedel- of aansprakelijkheidsverzekeringen?
Helaas zijn er geen normbedragen voor deze verzekeringen.
Verzekeringen bij één verzekeraar afsluiten
Het is slim om de verschillende verzekeringen bij dezelfde verzekeraar af te sluiten. Wanneer je schade hebt aan je huis of je inboedel door bijvoorbeeld brand, dan heb je met één verzekeraar te maken en ontstaat er geen ruis en gedoe over wie wat wel of niet gaat vergoeden. Of dat je plots ontdekt dat je dacht dat je verzekert was, maar ontdekt dat dit niet het geval is, of dat je misschien dubbel verzekert bent.