Kleding en Schoenen

Kleding en schoenen is uitgavepost waar we niet omheen kunnen. Zowel gezinnen, jongeren, studenten, alleenstaanden en maar ook ouderen besteden geld aan kleding en schoenen. Hoeveel geven we er aan uit? Hoeveel zak- en kleedgeld geven we aan onze kinderen?

Hoeveel geven we gemiddeld uit aan kleding en schoenen?
Gemiddeld zijn de uitgaven aan kleding en schoenen in Nederland € 1600 per jaar. Hiervan wordt over het algemeen € 1270 euro aan kleding besteed en iets meer dan € 300 aan schoenen.

Het bedrag dat aan uitgaven aan kleding en schoenen verschilt per inkomens- en leeftijdsgroep:

Lage inkomens: 4% van het inkomen
Hoge inkomens: 5% van het inkomen
Jongeren van 25-35 jaar: 5,4 % van het inkomen
Ouderen 55-75 jaar: 3,2% van het inkomen
75-plussers: 2,8% van het inkomen

Kleding en schoenen en kleedgeld?

Kleedgeld is het geld dat kinderen van hun ouders ontvangen om zelf kleding van te kopen. Als ouder kun je ervoor kiezen om zelf de kleding voor je kind(eren) te kopen, of je kunt ze kleedgeld geven. Het belangrijkste argument om kinderen kledinggeld te geven, is dat ze al op jonge leeftijd leren met geld om te gaan en zelf keuzes te maken. Ze kunnen zelf bepalen wat ze willen kopen en hoeveel ze willen uitgeven aan kleding die zij zelf leuk of mooi vinden.

Op welke leeftijd geef je kleedgeld?
Over het algemeen kiezen ouders ervoor om hun kinderen kledinggeld te geven wanneer zijn naar de middelbare school gaan. Dit is het moment dat de meeste kinderen een zelfbewuster worden en een eigen kledingsmaak ontwikkelen en gaan experimenteren met hun identiteit.

Wat valt er onder het kleedgeld?
Het kleedgeld voor kleding en schoenen dat jongeren gemiddeld van hun ouders ontvangen, hangt van de leeftijd. Denk van tevoren samen na over het beschikbare budget. Welke kleding er van het kleedgeld betaalt moet worden. Is het kleedgeld slechts bedoeld voor specifieke kleding zoals shirts, broeken, jurkjes etc. Of verwacht je dat je kind er ook de standaard kleding van betaald, zoals ondergoed, sokken, schoenen of zijn/haar winterjas? Spreek hier met elkaar over en maak duidelijke afspraken.

Hoeveel kleedgeld geef je aan jouw kind(eren)?
Uit algemene cijfers en gegevens blijkt de kledinguitgave voor jongeren vanaf 12 jaar en ouder ongeveer € 56 per maand kost. Sokken, ondergoed, schoenen en de winterjas zijn hierin meegenomen. In de praktijk betalen ouders voor een deel van de kleding, zoals bijvoorbeeld sportkleding- en schoenen of badkleding).

Hoeveel kleedgeld per leeftijdscategorie?
De volgende maandbedragen gelden als algemeen advies en ook hierin zijn alle kledingstukken meegerekend, de uitgaven kleding aan schoen die onder het kleedgeld vallen zijn dus ook de kosten voor ondergoed, sokken, winterjas en schoenen:
12 jaar – € 20 tot 60
13 jaar – € 30 tot 65
14 jaar – € 40 tot 75
15 jaar – € 45 tot 80
16 jaar – € 50 tot 80
17 jaar – € 50 tot 80
18 jaar – € 50 tot 100

Zak- en kleedgeld
Zakgeld krijgen kinderen al op jongere leeftijd. Het is de eerste les in het omgaan met geld. Men zegt ook wel eens ‘zakgeld is leergeld’. Het geven van zakgeld start vaak met een wekelijks bedrag, en later per maand. Wanneer het zak- en kleedgeld tegelijkertijd wordt overgemaakt op de bankrekening, kan er wat ‘onduidelijkheid’ ontstaan over welk bedrag waarvoor bestemd is. Daarom is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over welk bedrag als kleedgeld geldt en welk deel zakgeld is.

Maak afspraken over zak- en kleedgeld
Het is belangrijk dat je van te voren goed en duidelijke afspraken maakt over het zak geld en het kledinggeld dat je je kind(eren) geeft.
* Hoe ontvangen ze het geld? Contant? Maandelijks? Op hun bankrekening? Vaste dag van de maand? Per kwartaal?
* Welke items vallen onder het kleedgeld? Wat is de basis? Vallen ook schoenen, sportkleding, ondergoed, sokken, een goede winterjas en kleding voor speciale gelegenheden onder dit bedrag?
* Leer je kind(eren) om geld te sparen wanneer ze wat duurdere kledingstukken of spullen moeten of willen kopen. Zoals een goede winterjas, merkkleding of dure sportschoenen.
* Soms is het slim om de afspraken rondom het zakgeld en kleedgeld op papier te zetten. Geef hier zelf invulling aan, het verschilt per gezin en persoon, of dit nodig is.

Speciale regelingen

Aftrekpost extra uitgaven voor kleding en beddengoed
Verschillende groepen mensen kunnen gebruik maken van de aftrekpost extra uitgaven voor kleding en beddengoed bij de Belastingdienst. Je kunt hierbij denken aan mensen met een lichamelijke beperking (speciale kleding of aangepaste schoenen), een chronische ziekte (bijvoorbeeld een huidziekte) en mensen met een verstandelijke beperking, of mensen met psychiatrische problemen die door hun beperking meer geld uitgeven aan kleding (vaker wassen).

Aftrekbare bedragen extra uitgaven kleding en beddengoed
Je dient in 2022 vanwege ziekte of beperking extra uitgaven voor kleding en beddengoed te hebben gehad. Het moet gaan om een ziekte of beperking die minimaal een jaar duurde of die (waarschijnlijk) minstens een jaar gaat duren.
* De aftrek geldt per persoon, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Wanneer er in je gezin in 2022 meerdere personen met een ziekte of beperking in je huishouden waren waarvoor extra uitgaven voor kleding en beddengoed nodig waren, dan kun je iedere persoon apart als aftrek opvoeren.
* Extra uitgaven voor kleding en beddengoed aftrekken voor kinderen tot 27 jaar, kan uitsluitend wanneer zij in 2022 bij jou in huis woonden.

Als je aannemelijk kunt maken dat jouw ziekte of beperking inderdaad voor extra kosten voor kleding en beddengoed zorgen, dan kun je standaard € 300 per persoon aftrekken. In dit geval hoeft u geen kosten aan te tonen. In de praktijk blijkt het echter vaak lastig om dit aannemelijk te maken.

Wanneer de extra uitgaven voor kleding en beddengoed in 2022 aantoonbaar meer dan € 620 per persoon waren, dan kun je standaard € 775 per persoon aftrekken. Aantoonbaar wil zeggen dat je betalingsbewijzen dient te kunnen laten zien, wanneer de Belastingdienst daar om vraagt. In 2021 waren deze bedragen respectievelijk € 600 (extra uitgaven) en € 750 (standaard p.p.).

Vergoeding Orthopedische schoenen

Orthopedische schoenen krijgt worden 100% vergoed uit de basisverzekering. Je betaalt echter wel standaard een eigen bijdrage. Orthopedische schoenen vallen echter wel onder het eigen risico.

Wettelijke eigen bijdrage orthopedische schoenen
De wettelijke eigen bijdrage in 2022 voor orthopedische schoenen, semi-orthopedische schoenen en voorlopige orthopedische schoenen is:
Voor volwassenen: € 124 (in 2021 was dit € 125)
Voor kinderen jongeren dan 16 jaar: € 62 (in 2021 was dit € 62,50)

Kosten orthopedische schoenen
Orthopedische schoenen kosten ongeveer € 1.050 en semi-orthopedische schoenen ongeveer € 550. Orthopedisch schoenen of aangepaste schoenen worden volledig op jouw voet(en) aangepast en de gehele schoen wordt speciaal voor jouw voeten gemaakt. Tegenwoordig zijn ze ‘niet meer zo opvallend en saai’ als vroeger. De aankoop van aangepaste schoenen verloopt via een aanvraag procedure die start bij jouw behandelend specialist of huisarts die een verwijzing op medische indicatie uitschrijft.

Kleding en schoenen bij Bewindvoering

Bewindvoerders dienen jaarlijks een rekening en verantwoording (R&V) in te dienen bij de kantonrechter. De kostenpost Kleding en Schoenen is één van de uitgaven posten die een bewindvoerder moet verantwoorden in de R&V bij de Rechtbank.

1 gedachte over “Kleding en Schoenen”

  1. Het zou zo mooi zijn als orthopedisch schoeisel helemaal vergoed werd vanuit de verzekering. Wie weet verandert dit nog in de toekomst. Het zou in ieder geval fijn zijn voor mensen met een kleine beurs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.