Kosten verzorgingstehuis

Verzorgings- en verpleeghuizen en bijzondere zorginstellingen brengen over het algemeen kosten verzorgingstehuis (incl. servicekosten tehuis) in rekening. Deze instellingen maken vele verschillende kosten voor de permanente zorg van een familielid. De kosten verzorgingstehuis kunnen ondere andere (maar niet uitsluitend) bestaan uit verblijfskosten, servicekosten en zorgkosten. Wat betekent dit eigenlijk? Zijn er normbedragen voor de kosten verzorgingstehuis?

Kosten verzorgingstehuis:

Om het iets makkelijker te maken, splitsen we de kosten verzorgingstehuis voor zorginstellingen op in verblijfskosten, waaronder de servicekosten tehuis vallen, en de zorgkosten. Het verschil tussen woonkosten en zorgkosten is van belang, omdat er verschillende regelingen van toepassing zijn. Ook is het belangrijk om te weten waar je terecht kunt in het geval van een geschil, bijvoorbeeld over de prijs of de kwaliteit van de zorg en/of het verblijf.

Verblijfkosten verzorgingstehuis

De verblijfskosten voor een particulier verzorgingshuis kunnen al snel € 1000 of meer zijn. Onder verblijfskosten vallen de huur van een kamer of appartement, en natuurlijk zijn er de kosten voor gas, water, licht, elektra, verwarming en een opstalverzekering. Geschillen over de prijs of de kwaliteit van het verblijf kunt u aan de Huurcommissie voorleggen.

Servicekosten verzorgingstehuis

kosten verzorgingstehuis
Wat verstaan de meeste zorginstellingen onder servicekosten tehuis? Je kunt denken aan:

 • Aansluiting TV, telefoon en internet
 • Persoonlijk alarmeringssysteem
 • Maaltijden
 • Koffie, thee
 • Wassen, strijken
 • Schoonmaak
 • Gebruik van de gemeenschappelijke ruimtes
 • Onderhoud van pand, tuin en omgeving
 • Beveiligingssysteem en brandmeldingsinstallaties
 • Gemeentelijke belastingen
 • Ongediertebestrijding en legionellabestrijding
 • Kosten voor georganiseerde activiteiten

Servicekosten tehuis verschillen per verzorgingshuis

De Servicekosten tehuis is een standaard kostenpost op de Rekening en Verantwoording bij bewindvoering. Bewindvoerders moeten jaarlijks deze rekening en verantwoording indienen ter verantwoording van het bewind aan de kantonrechter. Als het gaat om opname in een tehuis, dan is er meestal geen professionele bewindvoerder nodig, en wordt er een familiebewindvoerder aangewezen door de rechter. Voor een eenvoudig familiebewind, is er meestal geen sprake is van veel bezittingen of schulden, en is het invullen van de R&V op basis van de bankafschriften een formaliteit.

Deze servicekosten tehuis verschillen per instelling. Je kunt uitgaan van €500 tot €2.500 voor de servicekosten tehuis, afhankelijk van wat de instelling biedt. Conflicten over de zorgservice moeten aan de rechter worden voorgelegd.

Tenslotte zijn er nog de kosten voor begeleiding, verzorging en verpleging, de zogenaamde zorgkosten. Afhankelijk van de indicatie van de patiënt of bewoner, worden sommige van deze zorgkosten vergoed door de overheid en is de Wet langdurige zorg (Wlz) van toepassing.

1 gedachte over “Kosten verzorgingstehuis”

 1. Besten,

  Dit wel heel globaal. Het ene verblijf is het andere niet. Mede afhankelijk van de medische indicatie. Is er een indicatie voor een gewoon zorghotel, een tijdelijk eerste lijn verblijf (elf laag of hoog) of meer dan dat? Van belang ook wat de zorgverzekeraar er onder verstaat, ik zou bijv. menen dat een elv mede voorziet in maaltijden voor de patiënt, dat is toch het minste…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.